Odkrijte 3 preverjene korake za odličen odnos in manj trenja

Starševstvo je neverjetno lažje, če je med starši in otroki prava vez. Odkrijte 3 preproste in ekstremno učinkovite korake in skočite iz začaranega kroga malih trenj, ki lahko hitro prerastejo v nenehne konflikte

Včasih se zdi, da se otroci počasi izmikajo. Ne glede na to, koliko so stari. Starši nismo prepričani, kako pristopiti in pridobiti njihovo zaupanje. Pa vendar vemo, da se ob pravi povezanosti otroci počutijo bolj sposobni, prisluhnejo staršem, jim pomagajo in upoštevajo navodila.

Zdaj se boste na preprost in učinkovit način izognili trem pogostim napakam, okrepili odnos z otrokom in zmanjšali trenja:

Reši se, če se lahko: kako naj vem, kaj misliš?

Nejasna pričakovanja hitro vodijo v konflikt. Tako preprosto je.

Če jasno povemo, kaj želimo ali pričakujemo, pa to bistveno izboljša medsebojne odnose. Dobro je, če naprimer povemo, kaj pomeni opravljanje določenega opravila. Vsakdanji primer:

“Umij si roke”. Sliši se preveč enostavno, da bi lahko šlo kaj narobe. Vi dobro veste, kaj ste mislili z umivanjem rok. Otrok to preprosto vsakdanje opravilo razume po svoje: odpri pipo, zmoči roke, pomencaj dlani, zapri pipo. Vi pa ste imeli v mislih še milo, brisanje z brisačo in mimogrede bi otrok lahko še ugasnil luč, ki je bila že prej prižgana v kopalnici. “Umij si roke” lahko vsak razume po svoje. Odrasli celo prilagajamo stopnjo umivanja glede na to, s čim smo si roke umazali.

Kaj pomeni “pomij posodo”? Za nekatere zgolj pomivanje posode. Drugi pa v tem preprostem navodilu poleg pomivanja vidijo tudi brisanje in pospravljanje posode. Kdo ima prav?

Veliko lažje je, če starši jasno povemo, kaj mislimo. Ne samo lažje, znebimo se slabe volje po nepotrebnem.

banner krassno.dinozavri

Samoumevnost na avtopilotu

Hja. Lahko si predstavljamo, da so stvari, ki so samoumevne nam, samoumevne tudi drugim. Za starše pa je zelo dobro, da pomislimo še enkrat. 

Saj veste, kako pomembne so izkušnje. Starši jih nabiramo že desetletja, otroci pa so komaj začeli.

In zakaj je dobro, da se odmaknemo od prepričanja, da je nekaj samoumevno tudi otroku? To mu omogoči, da vpraša, če česa ne razume. Namesto, da bi se počutil neumno, ker nečesa ne ve.

Nekaj, kar je povsem očitno nam, ni nujno povsem očitno tudi nekomu, ki ima manj izkušenj, ali pa drugačne izkušnje.

Neprestani konflikti zaradi osnovnih stvari

Lahko domnevamo, da so nekatere spretnosti oz. opravila celo preveč preprosta. Vsi vemo, kako zavreti vodo ali pospraviti sobo, kajne?

Pa vendar je otrokom treba pokazati tudi te preproste veščine. Mnoge družine so v neprestanih konfliktih zaradi slabo pospravljene sobe ali slabo opravljenih del. Vendar večino teh konfliktov lahko rešimo tako, da otrokom pokažemo, kako se kaj naredi in kaj se od njih pričakuje.

Ko boste otroke naučili in jim pokazali nekaj, česar še ne vedo, boste s tem pomembno izboljšali odnos. In preprečili boste morebitne konflikte v prihodnosti (tebe gledam, puberteta).

p.s. Vse to je dobro imeti v mislih tudi sicer, ne samo v odnosu z otroki. Koliko konfliktom bi se izognili v službi, v družbi ali praktično kjerkoli, če bi sledili tem preprostim trem korakom. Govorim iz lastnih izkušenj, preverjeno deluje. Želela bi si, da bi to vedela že prej :)

banner krassno-zivali

email: info@krassno.com 
telefon: 06 555 67 58

KRASSNO Pro d.o.o.
Dimičeva ulica 9
1000 Ljubljana

Krassno logo

© 2021 Vse pravice so pridržane.
KRASSNO Pro d.o.o.