Se tudi vi sprašujete, če ste dovolj dobra mama ali dober oče?

Starši smo mojstri bičanja samega sebe. V mislih se povsem resno sprašujemo o stvareh, ki so na meji sprejemljivega

Danes smo se enostavno izgubili v vseh možnih nasvetih kako biti popoln starš in kako vzgojiti popolne otroke. Predvsem pa smo se izgubili sami v sebi.

Svojim otrokom želimo dati vse, hkrati pa jim vzamemo tisto, kar jim pomeni največ: SEBE. Sebe, takšne kot smo. In takšni kot smo, smo dovolj.

Razlog je preprost:

V redu je, če si polno zaposlen. V redu je, če ima dan premalo ur. V redu je, če z otrokom ne moreš preživeti toliko časa, kot si želiš. Pomembno pa je, da je tisti čas, ki ga preživiš z otrokom, kvaliteten in da se otroku lahko res 100% posvetiš.

Preveč pričakujemo od sebe in posledično tudi od otrok

Na radiu sem ujela psihologinjo, ki je povedala, da veliko staršev svojemu otroku lahko posveti samo 1 minuto časa na dan. Samo minuto. In to takrat, ko zjutraj obuvajo čeveljčke, preden jih odpeljejo v vrtec ali v šolo.

Živimo v času, ko je to postalo normalno. Nimamo dovolj časa za sebe, ne za druge in žal, niti za svoje otroke. Ampak (ta ampak je pomemben), pravi da, če je ta 1 minuta med zavezovanjem čeveljčkov kakovostna, je to popolnoma dovolj.

In kaj ponavadi počnemo med jutranjim obuvanjem? Priganjamo in kritiziramo. A SE LAHKO ŽE KONČNO OBUJEŠ PROSIM - DAJ PRAVI ČEVELJ NA PRAVO NOGO - POHITI KER TE NE MOREM ČAKAT …

Kako lahko obrnemo situacijo?

Zelo preprosto. Ko ponagajajo vezalke ali ko se levi čevelj znajde na desni nogi, se lahko pošalimo, da so tudi čeveljčki še zaspani. Ali pa, da so vezalke danes res nagajive :)

In ko otroku pomagamo pri obuvanju, se mu res lahko popolnoma posvetimo. Za minuto. Takrat smo sklonjeni, čepimo ali klečimo in smo si res blizu. V tem trenutku lahko povemo nekaj lepega.

Tako so jutra veliko bolj sproščena in kot starš se zavedaš, da si otroku podaril kvaliteten čas. Dovolj si takšen človek, kot si. Za svoje otroke si najboljši.

Samo ob tej misli sem si odpočila glavo, dušo in telo. Še vedno nisem popolna. In to je še vedno OK.

Takšna kot sem, sem dovolj. Ti tudi.

email: info@krassno.com 
telefon: 06 555 67 58

KRASSNO Pro d.o.o.
Dimičeva ulica 9
1000 Ljubljana

Krassno logo

© 2021 Vse pravice so pridržane.
KRASSNO Pro d.o.o.